Läskigt jävla värre

Ja...då kom den där dagen som fick upp blicken för alvaret med berg och snö. Vi hade fått ett varningens funger från Erik, den norska skipatrolen, att det är ostabilt ute i backcountryn och att man ska vara försiktig. Men vi tänkte att njaa...vi tar en säker väg ner. Inget brant inget exponerat, bara lugnt och fint. Vi (jag, Jonas, Amelie, Mikael och Emil) hookar ihop med Anna, Lisa och Schweiziska Sven samt två danskar Kent och Jeppe, på vägen upp. Vi stod först och kollade snön lite på ena sidan, och den såg helt kass ut. Man skulle kunna kasta en bomb på snön utan att det skulle bli ett enda märke...bara is och djävulskap. Så vi fortsatte en bit bort på kammen och fann lite bättre snö. Jonas och Micke som va lite på exibitionist humör gick en bit bort för att vi skulle fota dom. Jag hade själv ingen kamera med mig så jag fick låna Mickes mellanformats kamera med film i stället för minneskort....the old fashion way:D Han har en Lomo kamera som även brukar kallas för the magic box eftersom bilderna blir aldrig som man har tänkt sig. Det finns lite inställningar men det mesta är måfå. Finns så man kan ställa in brännvidd men man vet itne hur mkt man ändrar eftersom det inte är en spegelreflex kamera. Så den är lite special, men jäkligt cool!
Så där stod vi och svor och frös över att latmaskarna inte åkte. Dom bara stod längst upp och plockade med grejerna och pekade här och var.
"Åk då för fan!".... en minut senare droppar micke in och drar en fin sväng på en upplyst rygg. Han svävar ner en bit till och vinkar sen ner Jonas som drar ett par sköna telissvängar.
Jahaja...då var det avklarat, tänkte vi. Anna och Lisa drar ner först av oss. Det såg sjukt härligt ut när dom studsade ner för backen, så jag såg verkligen fram emot att få dra mitt åk. Jag hade spottat en linje en en bit längre ut på ett fint fält där jag hade åkt någon vecka tidigare. Precis när jag hade tänkt att droppa in så hör jag en röst en bit till vänster om mig som hojtar "AVALNANCHE!". Jag vänder mig om och kollar. Jag blir helt paff när jag ser en gigantisk lavin som höll på att släppa. Det tar bara 2-3 sekunder så har den vuxit exponentiellt till en enorm lavin som for fram i farter över 200km/h. Ögonblicket senare hade den nått botten och börjat lugna ner sig. Snömolnet var 50m högt och gigantiskt! Jag blir helt stel av skräck ända till jag fattar att det faktiskt kunde ha varit någon i lavinen. Så jag tar mig ner till Lisa och Anna för att sedan åka mot fältet där lavinen gått över. ALLA träd som stod där hade blivit totalt förstörda, inte ett enda helt träd!
Vi yrar runt sökandes med trancievrarna i högsta hugg. Paniken fanns där, kunskapen...inte. Vi har lite teoretisk kunskap om hur man ska söka av ett fält. Men det här var första gången som det var på riktigt. Vi påpockar uppmärksamhet och får höra att några har anropat efter en räddningshelikopter som skulle komma snart. Några minuter efter det så skriks det att ingen var med i lavinen utan att den hade spruckit 2-3m nedanför några, så inget liv var i fara.
Lättade sätter vi trancievrarna till sänd läge igen och åker ner. Skärrade och en erfarenhet rikare.
Resten av dagen tar vi det lugnt och chillar vi day lodge. Blev kanske 2-3 åk till. Men inget utanför repen, det vågade vi inte.

Solen fortsatte att gassa dagen efter. Så jibb stod på schemat. Hoppa och skutta på det mesta vi såg. Jag tränade mkt på att åka switch....alltså baklänges för er som inte vet. Det börjar bli bra flyt i den åkningen, då skären börjar sitta bättre och farten finns där oxå. Så det känns ju bra:D
Men fan....vi är inte här för att åka pist!! GODDAMMIT! Vi är här för att åka puder! Så....well...where the heck is it??? Huh?!

Micke fyllde år igår oxå....25 friska år på nacken. Så det blev en såndära fest då. Alla var där :P hehe. Nee, men det var verkligen jäkligt skoj! Var på Riverhouse bland annat där det drogs lite shots. Riverhouse specialaren "shaft" som var en kaffe...shot(?) som var jäkligt god samt en hallon smakande shot som hette Pornstar. Hela kvällen slutade med lätt efterfest hemma hos oss där det snackade konspirationsteorier och annat tjafs. Sjukt kul på fyllan för alla blir så jäkla kloka...helt otroligt :P

Så idag så har jag suttit med datorn i knät i ett antal timmar. Kollat lite gamla bilder och bara tagit det jäkligt lugnt!

Bilder kommer imorrn!!

Laters!!

Kommentarer
Postat av: The Old School

Hoppas ni tar det easy! Vi vill ju inte mista några svenska bummare i Golden.
Måste erkänna att jag för en vecka sedan gjorde exakt samma ski-out vänster om coffe-run som ni. Vi sket i vår gamla tumregel: Gå inte in i en qreek som du inte känner till hur den slutar".
Kul blogg och bra karma för att du även skriver om de mer struliga åken!

PS Visst är Whistler grymt bra, förutom hetsen efter powder (grymt skön beskrivning av dig på FR-forum om läget vid Peakchair!)

2008-02-23 @ 00:43:58
Postat av: The Old School

Med åket som slutar i ravinen så syftar jag självklart på ditt inlägg fr. 18 jan.

2008-02-23 @ 00:48:44
Postat av: Per Nyberg

Det är gött läskigt att veta att man lika gärna kunde ha varit...begravd som bäst.
Klart man måste skriva om dom inte lika bra åken. Det är ju nästan roligare att skriva om sånt :P

2008-02-24 @ 02:50:09
URL: http://pereverywhere.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0